8/26/2008

Ofis Kahvaltısı 2

Simit, poğaça, açma, çatal bir yana elbette tostun da hakkını teslim etmek gerekiyor. Tost derken, yazıhanenin kapısını açtıktan hemen sonra ama bilgisayarı açmadan hemen önce bizim dükkanın yakınlarında her sabah yaklaşık 400-500 kişinin tost siparişi verdiği ucuz margarinin adeta damardan şırıngalandığı büfede yapılan tosta.

Ey yemek tarifi ararken buraya düşen bahtsız okur, belki de aradığın tarif buradır bir umut aşağıya bak. Sana tost tarifleri vereceğim.

Öncelikle karakterlerimizi ismen tanıyalım.

1) Kaşarlı Tost
2) Çift Kaşarlı Tost
3) Sucuklu Tost
4) Kaşarlı Sucuklu Tost
5) Çift Kaşarlı Sucuklu Tost


Aslında istediğiniz tosttan başlayabilirsiniz ama ben eski alışkanlıklardan ötürü 1'den başlayacağım.

1) Kaşarlı Tost



Bu tostu yapmak için bir tost makinesine, biraz taze kaşara iki adette tost ekmeğine ihtiyacınız var. Gayet ekonomik bir tosttur kaşarlı tost. İki adet tost ekmeğinin arasına taze kaşar koyar, sonra içine taze kaşar konmuş ekmek dilimlerini arada kaşar, üstlerde ekmekler kalacak şekilde tost makinesine koyarsınız. Tost makinesinin kapağını kapatırsınız ki açık kalmasın. Sonra fişe takarsınız ki tost makinesi çalışabilsin. Elektrikler kesik değilse ve tost makinenizde sorun yoksa 3-5 dakka içinde kaşarlar erir siz de tostunuzu alırsınız, sıcak gelirse peçeteyle tutun yoksa çıplak elle de yiyebilirsiniz. Ekmekler biraz daha gevrek olsun derseniz ekmeklerin üstte kalan, tost makinesi ile temas eden kısımlarına yağ sürebilirsiniz. Katı yağ olsun. Zeytinyağı ya da ayçiçek yağı dökmeyin etraf kirlenir saçma olur.

2) Çift Kaşarlı Tost



Çift kaşarlı tostu yukarıdaki fotoda ağzımda görüyorsunuz. Kaşarlı tosttan temel farkı peynir miktarındaki dramatik farklılıktır. Kaşarlı tost tarifini sabit tutup, peynir miktarını arttırırsanız çift kaşarlı tost elde edersiniz.

3) Sucuklu Tost



Dikkatli okurlar fark edeceklerdir, sucuklu tost'un ekmeği daha farklı. Ama siz isterseniz bu köşeleri oval ekmek yerine kare tost ekmeğinden de faydalanabilirsiniz. Paşa gönlünüz bilir.

Sucuklu tost'un kaşarlı tosttan iki temel farkı bulunur içinde peynir yerine sucuk bulunması ve fiyatının biraz daha pahalı olması. Genelde sucuklu tost 3 YTL'dir. Ama bu konuda Türkiye'de bir standart uygulama bulunmamaktadır. Bazen 2.5 YTL bazen de 3.5 YTL olabilir. Bu konuda coğrafi konum ve kullanılan malzemenin kalitesi belirleyicidir.

4) Kaşarlı Sucuklu Tost



Tost aleminde kaşarlı sucuklu tost bol malzeme kullanımı ile dikkat çekmektedir. Daha çok malzeme daha çok lezzet mantığı zaman zaman yolda kalsa da çoğu zaman tutarlı ve mantıklı bir görüştür. Kaşarlı tosttan farkı içinde bulundurduğu sucuk, sucuklu tosttan farkı ise içinde barındırdığı kaşardır. Tost ekmeklerinin oranı ise diğer tostlarda olduğu gibi gene 2'dir.

Bazı alternatif yapım şekilleri mevcuttur. Mesela yukarıdaki örnekte tost makinesi yerine ütü kullanımını görüyoruz. Tırtıklı ekmek sevmeyen, düz ekmek isteyenler için tercih nedeni olabilir. Üstelik buharda pişirme tekniğinin uygulandığı bir yemek olarak da görülmektedir.

5) Çift Kaşarlı Sucuklu Tost



Tostların kralıdır çift kaşarlı sucuklu tost. Hem bol peynir hem sucuk hem de 2 ekmekten oluşur. En değerli tosttur. Her yerde bulunmaz yani mönü de yazmaz ama siz isterseniz size yaparlar merak etmeyin. Yeter ki siz istemesini bilin, biraz maceracı olun, çift kaşarlı sucuklu tost olur mu demeyin.

Şakralarınız açık, Auranız lezzetle dolsun...

2 yorum:

kozmokomik dedi ki...

yakında fırında kaşarlı mantar tarifi de geliyo galiba. sonra da bi lazanya patlatırsın.
afiyet olsun

Adsız dedi ki...

Öncelikle bu konuda bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.
Bu yazıyı okuyunca canım 'Çift Kaşarlı Sucuklu Tost' yani en son olanından :D çekti, en iyisi gideyim bi tost hazırlayayım kendime :P
TEŞEKKÜRLER..